Statuses

IT-DEV-CON (április 6.): web platform és RIA újdonságok

In Kurrens/ajánlott on 2011. március 20. vasárnap by Nacsa Sándor Címkézve: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Az “IT és fejlesztés ma és holnapután” alcímmel megrendezendő, új típusú Microsoft konferencia, az IT-DEV-CON április 6-án kerül sorra. Itt mind a fejlesztői, mind IT témák iránt érdeklődők találnak aktuális előadásokat, hiszen párhuzamosan három teremben zajlik maga az előre meghirdetett program, egy negyedik teremben pedig fél órás váltásokkal folyamatosan ASK THE EXPERT szekcióelőadásokra is sor kerül.

További információ és jelentkezés a devportal.hu-n. A részvétel díjmentes.

Kifejezetten fejlesztői szempontból én az alábbi témacsoportokat látom, és azokon belül is a következő újdonságokkal foglalkozó előadásokat tartom a leginkább figyelemre méltónak:
– Microsoft web platform újdonságok: jQuery, ASP.NET MVC 3, Orchard CMS
– Új lehetőségek Silverlight-alapon: Visual Studio LightSwitch, Adatszintkronizációs kliens (Wndows Phone 7)
– Windows Phone 7 fejlesztések: Adatszintkronizációs kliens (Windows Phone 7), Játékfejlesztés
– Felhő aktualitások: Több-bérlős üzleti alkalmazások
– Team foundation server lab és test management

További részletek tekintetében ebből a web platform és RIA (Rich Internet Applications) újdonságokat emelném ki. Ezért az alábbiakban ezeket tekinteném át a rendelkezésre álló külső információk felhasználásával, mégpedig a lehető legalaposabban, mivel igen nagy horderejű dolgokról van szó. Bízom benne, hogy ez a részletezés mindenki számára meggyőző lesz.

Részletek

1. Microsoft web platform újdonságok

Először is nézzük, hogy mi a jelenlegi teljes újdonság készlet és nem csak az, amivel a mostani előadások foglalkoznak.

Ezt szerencsére a CodePlex egyik kiváló mintaalkalmazása, a ProDinner 1.0 (megjelent 2011. március 14-én) mutatja be (kiváló szerzője a kisinyovi omoleanu, aki mindössze 24 éves). Rögtön látni egy három perc 20 másodperces videó áttekintésben, hogy milyen alkalmazásról is van szó:

ProDinner – ASP.NET MVC EF4 Code First DDD jQuery Sample App

További információ:
http://prodinner.codeplex.com/
prodinner project setup tutorial (2011. március 15.)

Ki is lehet próbálni az alkalmazást a http://mrgsp.md:8080/prodinner címen, ahol az About szerint:

stuff used:

maga a ProDinner oldalon pedig ezt találjuk:

Features:

  • CRUD and search operations for entities
  • Multi-Language User Interface
  • DDD [Domain Driven Design] solution structure
  • upload and crop Images for meals (using Jcrop)
  • pagination using “more results” button
  • very rich and responsive UI (using Mvc Project Awesome)
  • Multiple UI themes (using jQuery UI themes)

Ezzel kapcsolatban a Microsoft “Entity Framework 4 Code First” megoldását emelném ki a Microsoft kínálati elemek közül (hiszen a fentiekben több open-source kínálat is van), mivel ezzel a mostani konferencia nem foglalkozik (reméljük, hogy mielőbb sorra kerül), pedig ez teszi teljessé DDD (Domain Driven Design) szempontból az eddig csak “Database First” és “Model First” lehetőségeket kínáló Entity Framework 4 kínálatot.

Ennek bevezetése későbbi gondolat volt és nagyon nem triviális a megvalósítása (ld. Entity Framework Preview: code first, ObjectSet and DbContext [MSDN Magazine, 2010. október], illetve Building an MVC 3 App with Code First and Entity Framework 4.1 [2011. március 15.]). Ráadásul március 15-én kaptuk a hírt, hogy EF 4.1 Release Candidate Available, melyben közel egy hónappal későbbi időpontra teszik mindössze a végleges változat elkészülését (miközben már az RC is “go live”).

A további részleteket Scott Guthrie foglalta össze még 2010-ben:
Code-First Development with Entity Framework 4 (2010. július 16.)
Using EF “Code First” with an Existing Database (2010. augusztus 3.)
Announcing Entity Framework Code-First (CTP5 release) (2010. december 8.)
Class-Level Model Validation with EF Code First and ASP.NET MVC 3 (2010. december 10.)

Lásd szintén a frissített változatot ebből:
Beginner’s Guide to the ADO.NET Entity Framework
továbbá:
ADO.NET Entity Framework At-a-Glance
Case Studies for ADO.NET Entity Framework
Learn more
Forum
EF 4.1 Model & Database First Walkthrough (2011. március 15.)
EF 4.1 Code First Walkthrough (2011. március 15.)
Entity Framework Improvements in Visual Studio 2010 SP1 (2011. március 9.)
When is Code First not code first? (2011. március 7.)
Oracle Releases Beta of Entity Framework Provider (2011. február 22.)

Magával az eddigi Entity Framework 4-el (tehát nem a 4.1-en belüli Code First-tel) Novák István foglalkozott a tavaly őszi MiniMix A Microsoft adatplatform szolgáltatásai című előadásának keretében (ld. az előadás felvételét és diáit). Ez kiváló magyar nyelvű bevezető a témába!

Az április 6-i IT-DEV-CON előadásai a többi Microsoft-os web platform újdonsággal foglalkoznak:

  • Professzionális kliens oldali webfejlesztés jQuery alapokon (Gincsai Gábor)
  • ASP.NET MVC 3 platform áttekintés (Dávid Zoltán)
  • Orchard CMS technológiai áttekintés (Turóczy Attila)

Mindhárom előadás a Microsoft web platform kínálatának jelentős változását reprezentálja szerintem. A hivatalos Microsoft nyilatkozatok erről részletesen szólnak: ld. ASP.NET MVC 3, Scott Guthrie, Phil Haack, About The Orchard Project. A jQuery-re vonatkozóan pedig korábbi nyilatkozatok:
jQuery and Microsoft (Scott Guthrie, 2008. szeptember 28.)
jQuery Templates and Data Linking (and Microsoft contributing to jQuery) (Scott Guthrie, 2010. május 7.)
jQuery Globalization Plugin from Microsoft (Scott Guthrie, 2010. június 10.)
jQuery Templates, Data Link, and Globalization Accepted as Official jQuery Plugins (Scott Guthrie, 2010. október 4.)

Én mindebből a következőket tartom a legfontosabbnak:

Az ASP.NET MVC ugyan nem új dolog, de annak 3-as változata annyiban új, hogy ebben nyilvánul meg először a cég teljes jQuery iránti elkölezettsége. Most már ugyanis a jQuery, és a jQuery Validation mellett az eddig hiányzó jQuery UI is alapértelmezésben támogatott a projekt sablonokban (mindenütt a legutolsó változatok). Felhasználói interfész widget-ek 1.8.7-es változatát jelenti mindez. További információ: http://jqueryui.com/. Ehhez javasolnám még JavaScript keretrendszerek összevetése címmel készült részletes áttekintésemet és Webplatformok Mo-on: JavaScript keretrendszerek kontra tartalomkezelők (CMS-ek) című elemzésemet, mindkettőt ugyanezen a blogon.

Itt ismét érdemes visszatérni a fenti ProDinner példára illetve az abban felhasznált, ugyancsak CodePlex-es projektre, az ASP.NET MVC Project Awesome, jQuery Ajax helpers (controls)-ra (kiváló szerzője ugyancsak a kisinyovi omoleanu, a projekt FaceBook-on is követhető):


MVC Project Awesome Features Quick Review v 1.6

A ProDinner 1.0-ás változata az ennél már fejlettebb 1.7.3-as jQuery Ajax helpers (controls) használja, ami a lényegen azonban nem változtat. Néhány control-t egyszerű videó tutorialo-k fejlesztőknek szóló módon is bemutatnak:
Lookup Tutorial – asp.net mvc project awesome (2011. február 28.)
AjaxDropdown Tutorial – asp.net mvc project awesome (2011. március 1.)
Lookup multiselect tutorial – asp.net mvc project awesome (2011. március 4.)
(Vegyük észre, hogy a ProDinner 1.0 a jQuery UI-ra is támaszkodik, a “Multiple UI themes” vonatkozásában! Ld. a fenti ProDinner demó alattiakat!)

Mindez egyértelművé teszi szerintem azt, hogy ASP.NET MVC vonalon a kliens oldali control-okra helyezte át véglegesen a hangsúlyt a Microsoft, a korábbi szerver oldali controlokról. Azaz immár a weben is a gazdag klienseké a stratégiai jövő! Ez persze nem véletlen, hiszen ha megnézzük a jQuery UI-t használó webhelyek jelenlegi (tehát nem ASP.NET MVC-s) listáját, akkor igen komoly helyeket látunk, mint az ESPN vagy a White House.

A Fehér Ház egyébként annyiban is a legismertebb Drupal-os referencia, hogy saját fejlesztésű Drupal moduljaik immár második csomagját szolgáltatták be a Drupal közösségnek.

Ilyen, más CMS-ek, azok jQuery használata, no és mindezek nyílt forráskódú sikersztorija miatt válik jelentőssé szerintem a Microsoft Orchard CMS technológiája, melynek 1.0-ás változata éppen az ASP.NET MVC 3-al együtt jelent meg január közepén és csak ezzel a változattal kompatibilis. Ugyanis mindenféle tekintetben garantált a projekt nyílt forráskód jellege, mégpedig a lehető legvalódibb értelemben, amit egy kérdésre adott válasz így jellemez:

… we went to great lengths to ensure this project is owned by the Outercurve Foundation (not MSFT), who has the interests of free and open source at heart. Also, the New BSD license (a very permissive, no restrictions kind of license), ensures that anyone can take this codebase and do whatever they want with it. If Microsoft decided to stop investing in the FOSS codebase (and/or release a commercial version and start investing in that instead – again, allowable under New BSD), that wouldn’t prevent the FOSS community from forking and continuing on. I am speaking theoretically, of course – as an agent of Microsoft, I can assure that there are *no plans whatsoever* to stop investing in this project or to commercialize it in any way. We plan to keep investing in the free, OSS version for the foreseeable future (version 2, 3, …).

Az Orchard egyébként kihasználja a jQuery-t és a jQuery UI-t, mégpedig nem kevesebbre, mint a felhasználói élményrendszer “progresszív tökéletesítésére” . A dolgok tehát eléggé összefüggnek. Ld. további jQuery kapcsolatú információ. Emellett a saját fejlesztésú modulokban is használható, mégpedig igen egyszerű módon.

A Linked .Net Users Group (LIDNUG) mellesleg március 21-én tart egy “mélyenszántó betekintést” a projekt vezetőjével, melynek felvétele archívumukon keresztül majd nekünk is elérhető lesz.

Maga a jQuery UI hihetetlenül érdekes többletlehetőség számomra, ami a Microsoft kommunikációkban viszont rendre erősen a háttérbe szorul a rengeteg más újdonság mellett. Ezt az alábbiak világították meg számomra a legjobban:
jQuery UI planning & design wiki
jQuery UI Vision and Goals
jQuery UI Roadmap
An Introduction to jQuery UI – Part 1 (2009. február 23.)
An Introduction to jQuery UI – Part 2 (2009. február 26.)
jQuery, A Designer’s Perspective (2010. július 19.)
Use the jQueryUI Library (2010. szeptember 14.)
Implement Drag and Drop with the jQueryUI Library (2010. szeptember 14.)
Create a jQueryUI Plugin (2010. június 8.)
How Do I use jQuery UI with ASP.NET MVC? (2010. augusztus 12.)
(more articles from the same author)
Integrating jQuery UI and ASP.NET MVC [2] (2010. május 5.)
Introduction to Stateful Plugins and the Widget Factory (2010. május 21.)
jQuery & jQuery UI Tutorial (2010. november 9.):
> A Quick Introduction to jQuery
> What Is jQuery UI?
> jQuery UI Widgets
MÉG CSAK TERVEZETT:
Effects and Transitions, Notes and Alerts, UI-Icons, jQuery UI Themes, Third-Party Plugins
jQuery Tutorial Dibs
An early look at jQuery UI Grid in ASP.NET MVC – Data Model (2011. február 14.)

Végezetül érdemes megemlíteni, hogy mindez szervesen tova vezet a mobil web fejlesztésének világába. Szerencsére ezen a téren is van már használható közösségi példa:

Create an asp.net mvc3 mobile app with jQuery Mobile from scratch in 7 minutes (2011. március 3.)

A projekt forrása itt érhető el, továbbá francia szerzője Raynald M. (Bilou12000) még a következő linkeket ajánlja a tisztelt publikum figyelmébe:
Using 51Degrees.Mobi Foundation for accurate mobile browser detection on ASP.NET MVC 3 (2010. december 17.)
A Better ASP.NET MVC Mobile Device Capabilities ViewEngine (2010. november 16.)

Ehhez csatolnám még a tallini Gunnar Peipman (neki még napi újságja is van) információkkal felszerelt blogbejegyzését (melyben szintén található forráskód), hogy teljesebb legyen a mobil webre vonatkozó aktuális kép:
Building mobile web site with ASP.NET MVC [3] and jQuery Mobile (2010. október 27.)

2. Microsoft RIA platform újdonságok

  • Visual Studio LightSwitch — Adatvezérelt alkalmazások percek alatt (Novák István)
  • Adatszintkronizációs kliens fejlesztés a Windows Phone 7-ben (Tóth László)

Ebből én a Silverlight alapú klienstechnológiát használó LightSwitch-re hívnám fel különösen a figyelmet (ami egyébként a VS10 SP1 kapcsán jelent meg, amiről pedig itt találni információt: Announcing Visual Studio 2010 Service Pack 1 (2011. március 8.)):

LightSwitch – building LOB apps via a simplified development model and high-level tools
Lightswitch gives you an easy way to build high-quality line of business applications (1.) by providing a simplified development model (2.) with tools (3.) that abstract away the need to develop large amounts of code, enabling you to focus on the needs of your business.
A LightSwitch magas minőségű vállalati alkalmazások (1.) készítésének könnyű módját nyújtja azzal, hogy leegyszerűsített fejlesztési modelt (2.) és olyan eszközöket (2.) kínál, melyek [az általuk képviselt] absztrakció segítségével szükségtelenné teszik nagy mennyiségű kód előállítását, ezzel lehetővé téve azt, hogy Ön üzletének szükségleteire fókuszáljon.

Ilyen egyszerű az új Visual Studio megoldás value proposition-je, amely a március 15-én megjelent Visual Studio LightSwitch Beta 2-hoz kiadott “An Overview of LightSwitch Beta 2” videóban (március 17) található. Lásd a videó [7:50]-től kezdődő, összegzési részét. Az előtte lévő, közel 8 percben pedig fejlesztőknek szóló részletekkel lehet megismerkedni.

Alternatív lehetőség a LightSwitch alapfunkcióinak gyors megismerésére a Beta 1-hez kiadott alábbi videók megtekintése (érdemes annak, aki még a fenti nyolc percnél is rövidebbeket és célzottabbakat szeretne, mivel ezek mind másfél percesek vagy még ennél is rövidebbek):

Microsoft Visual Studio LightSwitch [Beta 1] – Introducing Microsoft Visual Studio LightSwitch [1:31]

Microsoft Visual Studio LightSwitch [Beta 1] – Connect to Multiple Data Sources [1:30]
Microsoft Visual Studio LightSwitch [Beta 1] – Friendly User Interfaces [1:19]
Microsoft Visual Studio LightSwitch [Beta 1] – Integrate with Microsoft Office

Ha valaki ezt netán “parasztvakításnak” tartaná, akkor megismerkedhet egy konkrét alkalmazás elkészítését bemutató tutorial-lal Jason Zander Announcing Microsoft® Visual Studio® LightSwitch™ Beta 2 (2011. március 15.) bejelentési anyagában, maga is kipróbálhatja akár ezt a példát, és persze minden további eligazítást megtalál ebben a bejelentési anyagban.

(Alternativaként ajánlhatok egy nem Microsoft-os anyagot még a Beta 1 időkből:
Visual Studio LightSwitch Beta [1] Demo [videón, alig négy perc] (2010. augusztus 19.) és
First look to the Microsoft Visual Studio LightSwitch beta [1] (2010. augusztus 20.), mint kísérő bejegyzés.)

A mostani Beta 2 “Go live”, azaz már bátran el lehet kezdeni vele a jövendő éles alkalmazások fejlesztését.

Befejezésként én visszatérnék az “An Overview of LightSwitch Beta 2” videóban (március 17) a [7:50]-től kezdődő összegzés további részeihez, mivel ezek kifejezetten a Beta 2-ben megjelent újdonságokra vonatkoznak:

LightSwitch Beta 2 - The enablement by new features to deploy to the cloud
The new features available in LightSwitch Beta 2 enable you to quickly deploy your applications to the cloud.
A LightSwitch Beta 2-ben megjelent új szolgáltatások lehetővé teszik, hogy Ön gyorsan telepíthesse alkalmazásait a [számítástechnikai] felhőbe.

LightSwitch Beta 2 - The enablement by new extension points
The new extension points enable you to build attractive custom shelves and themes (1.) to make your applications look great. And you can implement custom templates, controls (2.), business data types (3.)and additional data sources (4.) to further speed the development of your applications.
Az új kiterjesztési pontok attraktív egyéni héjak [melyek az alkalmazások közös kinézetét definiálják] és témák [melyek szín és betűtípus paletták] (1.) előállítását teszik lehetővé, és ezzel az Ön alkalmazásainak kinézetét nagyszerűvé teszik. Alkalmazásfejlesztésének gyorsítása érdekében ezen túlmenően Ön implementálhat egyedi sablonokat, vezérlő elemeket (2.), [egyedi] üzleti adattípusokat (3.) és további adatforrásokat (4.)

A kiterjesztésekre nézve megjelent egy 151 oldalas Microsoft Visual Studio LightSwitch Extensions Cookbook (Draft változat, 2011. március 16), amiben minden pontosan megtalálható. Ebből kiemelném az egyedi adatforrás lehetőségeket bemutató ábrát, ami jól illusztrálja, hogy mennyire nem játékszerről van szó (vagyis senki se tévessze ezt össze az eddigi Access lehetőségekkel):LightSwitch Beta 2 - Custom Data Source.png

A Microsoft 2010-ben a Forrestertől rendelt és a LightSwitch Beta 2 megjelenéséhez kapcsolódóan tett közzé egy The Business Developer Market Opportunity (2011. március 11.) elemzést is, amely szintén fontos olvasmány, hiszen ebből lehet megérteni, hogy kik is fogják leginkább kihasználni a LightSwitch-ben rejlő lehetőségeket (nem a jelenlegi, kódoló típusú fejlesztők, hanem egy éppen ennek a hatására alakuló új kategória, a business developer-eké, azaz a vállalati fejlesztőké).

Ha valaki mindezek után még mindig kételkedne a LightSwitch fejlesztési piacot átalakító potenciáljában (hiszen most még csak ekként foghatunk fel mindent), akkor ismerkedjen meg a következőkkel:
Why I Believe Visual Studio LightSwitch will be a Win (2011. január 9.)
Steve Anonsen and John Rivard: Inside LightSwitch (Channel 9 video, 2010. augusztus 25.)
Inside Visual Studio LightSwitch (CoDe Magazine, Steve Anonsen and John Rivard, 2011. február 20.)
LightSwitch: Can We Handle The Truth? (2011. február 2.) (a kiemelés tőlem)

After watching the video: Steve Anonsen and John Rivard: Inside LightSwitch. I have come to the conclusion that the LightSwitch team has solved a large number of thorny issues, and created a development platform that allows us to create applications that are not only faster, cheaper, but, are more stable, with consistent (though not necessarily faster) performance.

They put it all in a nice neat little package targeted at merely the “computer literate” (read: someone who knows how to use Microsoft Excel), yet, they appear to be glossing over the fact that LightSwitch is actually a revolutionary product that will probably set the bar for all software projects. …

It is not that great applications cannot be created without LightSwitch, but at what cost? Worst yet, the failure rate of big IT projects is way too high for comfort. When I say that LightSwitch can create good solid software cheap and fast, I back it up by pointing to a 3-part tutorial I did. I recently re created the entire tutorial in less than 3 hours. It would take a team of developers weeks to create the exact same functionality from scratch.

Az említett háromrészes tutorial (amit ismételten már mindössze 3 óra alatt képes volt összehozni februárban) egyébként jó LightSwitch példa is egyben:
LightSwitch Student Information System (2010. szeptember 14.)
LightSwitch Student Information System (Part 2): Business Rules and Screen Permissions (2010. október 19.)
LightSwitch Student Information System (Part 3): Custom Controls (2010. október 19.)

Ez utóbbi szerző egyébként még ennél is messzebb megy ezt követően:
LightSwitch vs HTML 5 ? (2011. március 4.)
HTML (including HTML 5) and LightSwitch at the same time? (2011. március 4.) (kiemelés tőlem)

In a response to a recent Blog post, I indicated that you should be able to create a LightSwitch application, and later, if needed, create a HTML version. My point was that LightSwitch allows you to easily create Data Services that can be consumed by “other clients” such as your own custom Silverlight applications or even a HTML 5 website.

I decided to dig into LightSwitch beta 1 to see roughly what this would look like. This is not a complete example, and I am not going to post any code (because I am sure it would horribly break in LightSwitch Beta 2).

További információ:
Channel 9 Interview: Walkthrough of a Real-World LightSwitch Application (2011. március 17.)
LightSwitch Featured in CoDe Magazine March/April Issue (2011. február 20.)
Microsoft Releases LightSwitch Beta 2 (2011. március 15.)
Microsoft delivers Beta 2 of LightSwitch business-app development tool (2011. március 15.)
Microsoft Visual Studio LightSwitch Beta 2, Fact Sheet (2011. március 17.)
Visual Studio LightSwitch Beta 2 now publicly available + new Training Kit (2011. március 17.)
Visual Studio LightSwitch (MSDN könyvtár)
What’s New in Microsoft LightSwitch Beta 2 (MSDN könyvtár)
Extending LightSwitch Beta 2 Applications (Silverlight Team Blog, 2011. március 18.)
Visual Studio LightSwitch – General (Beta) Forum (MSDN)
LightSwitch Developer Center (MSDN)
LightSwitch Tutorials (MSDN)
Lightswitch “How Do I?” Videos (MSDN)
Microsoft Visual Studio LightSwitch (termék webhely)
COMPARE LIGHTSWITCH TO VISUAL STUDIO 2010 PROFESSIONAL
Microsoft LightSwitch – Behind the Pretty Face (2010. augusztus 11.)
The Anatomy of a LightSwitch Application Series Part 1 – Architecture Overview (2010. augusztus 6.)
The Anatomy of a LightSwitch Application Series Part 2 – The Presentation Tier (2010. augusztus 9.)
The Anatomy of a LightSwitch Application Part 3 – the Logic Tier (2010. augusztus 26.)
The Anatomy of a LightSwitch Application Part 4 – Data Access and Storage (2010. augusztus 1.)
Microsoft Visual Studio LightSwitch (komoly összeállítás különböző forrásokból, 2010. október 1.)

3 hozzászólás to “IT-DEV-CON (április 6.): web platform és RIA újdonságok”

  1. […] hogy a fentiek részletes kifejtése mindenki számára meggyőző lesz. EZEK A RÉSZLETEK ITT találhatók. Elküldve 2011. 03. 21. 08:40 by Nacsa Sándor Megtekintve: 0 alkalommal […]

  2. It’s laborious to seek out educated folks on this subject, but you sound like you realize what you’re speaking about! Thanks

  3. […] hogy a fentiek részletes kifejtése mindenki számára meggyőző lesz. EZEK A RÉSZLETEK ITT találhatók. Elküldve 2011. 03. 21. 08:40 by Nacsa Sándor Lementve: esemény, […]

Hozzászólás